Dag 21_ 14-5-2016 Chipione

 Dag 21

 

Wat vielen we vandaag  met onze neus in de katholieke boter! 

Vandaag bezochten we het stadje Chipione, op zo’n 6 km afstand van de camping. We wilden daar even een kop koffie drinken en door de smalle maar hele mooie straatjes wandelen. De auto geparkeerd en richting de kerk gewandeld, dan zit je redelijk in het centrum meestal.  We hadden al wel veel mensen en kinderen zien wandelen, mooi aangekleed en wat bleek, dat liep allemaal richting de kerk. Toen we op het plein voor de kerk kwamen was het een drukte van jewelste. 



Het was zo rond half 12. Tegenover de kerk een aantal terrasjes en al veel mensen met een biertje of een wijntje. Spelende kinderen en een heel gekakel. Wij bleven op een afstandje staan maar er kwam niets uit de kerk en er gingen ook geen mensen meer naar binnen, dus einde kerkdienst, dachten wij. Wij willen natuurlijk wel een kaarsje opsteken, dat doen we in bijna elke kerk, dus naar binnen. Een bomvolle kerk, een koor, gitaarspel, een pastor op het altaar en een hele rij kinderen die de eerste communie deden. De meisjes als bruidjes en de jongens in matrozen pakken. Wat een happening. Alle mensen in de kerk, ouders, oma’s, opa’s, ooms, tantes, het liep allemaal door elkaar, het praatte met elkaar, er werd flink gezoend als men een bekende zag, wat een geroezemoes. De pastor riep nog een paar keer : silencio, silencio, maar dat hielp weinig. De kleding van de mensen was zo divers, van hotpans tot galajurken, van mantelpakken tot minirok, alles kwam voorbij. Kinderwagens, wandelwagens, alles stond in de kerk. Wij zijn even blijven kijken, een beetje aan de zijkant en een half uur later was de hele happening afgelopen en moest iedereen naar buiten. Onze kleding week wel een beetje af, dus af en toe even een schuine blik onze kant op. Een paar communicantjes werd met paard en koets weer naar huis gebracht; er werd nog veel gebruik gemaakt van de terrasjes aan de overkant.



Nu zal de kerk wel echt leeg zijn dachten we want een kaarsje moest er nog aangestoken worden. Wij weer naar binnen, zat er inmiddels weer een hele groep mensen. Nu stond de doopvont klaar en de pastor was er ook weer. Er werd een tweeling gedoopt; ze waren gekleed in een soort Charles Dickens jurkje, met ook zo’n mutsje op. Heel leuk om te zien. Dus geen kaars kunnen opsteken en maar gauw via de zijuitgang naar buiten. Wel heel bijzonder om dit te zien allemaal.

Toen een wandeling gemaakt en koffie gedronken, boodschappen gedaan en lekker in de zon een boek gelezen. Het is geweldig mooi weer. Dat blijft hier ook nog zo, de eerste dagen.

De vaste plekken op deze camping, het zijn er maar een paar, zijn nu bewoond door Spanjaarden. Er is een heleboel reuring en de spaanse muziek is af en toe te horen. Ook zingen ze zelf graag mee. Het volume waarmee ze praten verschilt toch wel erg van het onze. Er is hier gelukkig maar één pinksterdag, dus dat scheelt.

Nog wel iets gekocht in Chipione. 4 handdoeken, 1m50 bij 75 cm. Twee oude mannetjes stonden met een kraampje in een straatje. Ze verkochten van alles. Op één tafel lagen allemaal handdoeken in plastic en een paar losse om te bekijken. Nu worden onze handdoeken thuis er niet beter op; dus dacht ik , ik doe deze mannen en mijzelf een plezier en ik koop vier handdoeken voor het luttele bedrag van 10 euro! Een koopje vind ik zelf. Volgens mij een goede koop. De mannetjes en ik blij.

Vanavond eten we op Michelin niveau, op de camping! Voorgerecht: stokbrood met geitenkaas/serranoham, daarna Lubina ,(zeebaars) gebakken in de folie met een drupje limoen, nieuwe aardappelen, geschild en in dunne plakjes, gebakken in de olie, witlof, gebakken in olie met honing. Als toetje yogur. Daarbij drinken we een droge witte Rioja. Na de afwas een café con leche.


Of het ook Michelin waardig smaakt, kan ik morgen pas zeggen.

Morgen gaan we naar Jerez de la Frontera, een stad, zo’n 25 km hier vandaan.

Beste vogelvrinden, vanmorgen weer vroeg opgestaan om de vogeltjes te bewonderen en natuurlijk een nieuw exemplaar te strikken. Het is gelukt ik wacht weer in spanning op de inzendingen.



De vogel van gisteren is een strandplevier, geraden door Beate, De stand Beate 9, Tom 1

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten