Dag 32 _ 25-5-2016 Fatima.

Een gezegende dag vandaag! We waren in Fatima. Misschien dat het jullie iets zegt. Het is een bedevaartsplaats in midden Portugal. Wat Lourdes is in Frankrijk is Fatima in Portugal. We zijn samen in Lourdes geweest en nu in Fatima maar dit is toch veel kleinschaliger en niet zo commercieel vind ik. Wij vinden dit prettiger en rustiger. Er staat een enorme moderne basiliek en een hele oude  basiliek. 



De moderne biedt plaats aan 9000 mensen en allemaal zitplaatsen. Prachtig ontworpen . Ervoor staat een stalen kruis met een corpus erop; wel 50 meter hoog. Zo mooi en strak gedaan. We waren er van onder de indruk. Op bepaalde tijden is er een mis bij een kapel en wij hebben een deel van een Engelse viering bijgewoond. Mensen die boete willen doen komen op hun knieën naar de kapel waar Maria is verschenen aan  drie kinderen. Een aantal mensen zagen we dat ook doen. Ze moeten best wel een flinke afstand afleggen. Misschien moeten wij ook wel boete doen voor iets maar op de knieën vonden wij toch iets te! 


We hebben een paar kaarsen aangestoken voor iedereen die het nodig heeft en toen we in de oude basiliek zaten kregen we een telefoontje van Freddy’s zus dat Franca, onze schoonzus, haar ogen had geopend na een paar weken in coma te hebben gelegen. Dat was goed nieuws. Ook een oud collega appte vandaag dat haar onderzoek in het ziekenhuis positief was uitgevallen. Gelukkig ook goed nieuws. Voor mamma heb ik een kaars gekocht. Als ik het me goed herinner is de kaars uit Lourdes bijna opgebrand dus kan ze deze aansteken. We hebben ook de kruisweg daar gelopen. Vijftien staties in een prachtige omgeving met allemaal olijfbomen en over een mooi wandelpad. Heel ingetogen en stil.  Twee keer in Lourdes geweest, meerdere keren in Kevelaar, één keer in Wittem, zuid Limburg en nu in Fatima. Het blijven elke keer weer bijzondere plekken om naar toe te gaan.

Ook gegeten in een restaurant, het menu del dia. Maar dit keer was het een slechte keus vond ik ; Freddy vond het iets minder erg, maar ook niet zo lekker. Soms heb je pech. Het was wel veel, dus de buik kon wel gevuld worden.

Vanmorgen weer de lange broek aan en sokken en de jas! Het voelde wat onwennig. De jas ging toch al snel uit tijdens het lopen en nu kun je nog buiten zitten. Hopelijk is het morgen weer korte broeken weer.

De rit naar Fatima is prachtig; de hele omgeving trouwens. We reden een heel eind binnendoor, wat een mooi landschap. Ook leuke dorpen met grote , mooie huizen. Hoe meer tegelwerk aan de buitenkant van een huis hoe voornamer en rijker de familie is. Er was heel wat betegeld aan de buitenkant bij veel huizen.

Aan de taal kan ik nog niet wennen. Ik versta er weinig of niets van. Portugees is een Romaanse taal maar het klinkt Slavisch. Veel sj klanken in de woorden. Het lijkt alsof je een Tsjech of een Sloveen hoort. Nou hoor ik die niet elke dag natuurlijk maar we zijn in beide landen geweest en dit klinkt ook zo, vind ik! Zal wel aan mij/ons liggen.

Freddy is nog even vogels spotten want dat moet ook doorgaan, anders raakt hij door zijn reserves heen. Hij hoort niet zo veel nieuwe geluiden, dus of het nog iets oplevert! Voor de vogelkenners die mee doen aan de kwis elke dag; het wordt weer een verrassing!

Beste vogelvrinden, vandaag geen bijzondere vogel gespot, dus maar eentje uit de reserve pot.


De vogel van gisteren is een Witte Kwikstaart geraden door Tom, gefeliciteerd. Stand Beate 14. Tom 5.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten