Dag 22 _15-5-2016 Jerez de la Frontera


 De warmste dag voor ons in Spanje volgens mij, 26 graden, heerlijk! Had vandaag voor het eerst, de hele dag, warme handen en voeten, wel in de zon dan.

Nog even over gisteren; het eten was een ster waardig! Heerlijk; Freddy mag de kok blijven in de vakantie, alleen de sla kan ik lekkerder klaarmaken.

Vanmorgen kregen we al een telefoontje van de zus van Freddy, Ineke. Een schoonzus van ons,Franka is aangereden op de fiets door een automobilist en ligt nu op de IC in het ziekenhuis, ik denk in Rotterdam. Ze is met haar hoofd op de grond terechtgekomen en er waren bloedingen in het hoofd. De operatie is goed verlopen maar het is afwachten hoe het zal gaan. Ineke houdt ons op de hoogte

Dat zijn hele nare dingen, altijd al, maar nu helemaal; je bent dan toch ver weg. We hopen dat het goed komt.

Vandaag naar Jerez de la Frontera. Een oude Andalusische stad met veel kerken, pleinen, flamencobars en bodega’s, waar sherry en wijn proeverijen worden gehouden. Aan de rand van de stad staat een grote sherry distilleerderij, waar de droge sherry Tio Pepe wordt gemaakt. Loop er langs en je ruikt de sherry.


                                    

Het VVV kantoor van de stad was vandaag zelfs open, eerste pinksterdag. We werden geholpen door een alleraardigst Vlaams meisje. Op de plattegrond van de stad was een duidelijke wandelroute aangegeven. Wat ons wel opviel dat er weinig aan restauratie wordt gedaan. We liepen ook door wat achterstandswijken, waar oude en meestal bouwval huizen stonden; ik zou daar niet graag willen lopen alleen. De hand op de tas en toch wel alert blijven. Dat ging me nu reuze goed af; ik heb slechtere tijden gehad. Mensen die mij wat langer kennen weten waar ik het over heb.


 Veel zwervers gezien met supermarktkarren waar ze hun hele hebben en houwen in bewaren. In elke prullenbak wordt gekeken of er nog iets bruikbaars zit. Wel een trieste bedoening. Ook jongeren die over straat slenteren met blikjes bier of iets anders. De hoogste werkeloosheid van Spanje komt voor in deze regio. 

Ook mooie panden en leuke terrassen in de stad waar het gezellig druk was ondanks dat er geen winkel open was.  Hele gezinnen die buiten de deur eten op de zondag en allemaal mooi aangekleed zijn.  De kerken goed vol vanwege het pinksterfeest vandaag. Een kaarsje is nu wel gelukt.

Op dit moment keren er al weer een aantal Spanjaarden huiswaarts van de camping. Het weekend is voorbij voor hen. Er moet weer gewerkt worden. Wel een luxe als je dat niet meer hoeft.

Bij een benzinestation onderweg stond op het bord, euro 95, 1euro 12 per liter. Goedkoop, dus maar vullen dachten we. De auto naast de pomp gereden en Freddy was al uit de auto gestapt, maar zat een tel later er weer in. Het was een self service station maar opeens kwam er een verlopen figuur aan , broek bijna op de knieën, vies onverzorgd haar. Het leek hem beter een andere keer te gaan tanken. Gister overkwam ons dat ook al met het parkeren van de auto; een man en vrouw, vies en onverzorgd die op je auto willen passen terwijl je weg bent en daar geld voor vragen. Toch maar even ergens anders naar toe dan.

Morgen geen bijzonders op het programma. Het wordt nog warmer dus misschien toch maar naar het strand en een lange wandeling maken.  Alhoewel , lang, de hiel van Freddy  die al een hele poos heel vervelend doet, werkt op dit moment niet zo mee. We zien het wel.

Beste Vogelvrinden, vandaag weer een aantal keren de vogel van gisteren gezien. Verder kwam er geen onbekende vogel voor de lens. Dus jullie hebben vandaag weer een makkelijke vogel om te raden, wel de volledige naam , succes!



De vogel van gisteren is een nachtegaal, helaas door niemand geraden. Stand blijft dus ongewijzigd, Beate 9 en Tom 1

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten