Dag 50 _ 12-6-2016 Unquera


De laatste dag van ons verblijf op camping Oyambre, in El Tejo. Zo heet het gehucht waar de camping bij hoort. Het was vandaag van alles wat. De temperatuur was goed en de zon en de bewolking wisselden elkaar af. We zijn vanmorgen nog het binnenland in gereden. Het blijft zo mooi! Ook daar was de zon niet volop aanwezig en de temperatuur ging ook niet met sprongen omhoog zoals de dagen hiervoor.

We reden de bekende weg richting de Picos, toen we in Unquera staande werden gehouden door agenten. Er stond al een hele file dus we konden aansluiten. We hoorden wel doedelzakken en nog meer muziek dus ik ben met het fototoestel uit de auto gegaan en naar voren gelopen, naar de menigte die daar stond. Het bleek een volksfeest te zijn dat altijd op de tweede zondag van juni wordt gevierd. Kinderen en volwassenen in klederdracht en muziek en dans. Ook werd er op een speciaal soort klomp gedanst, met drie hakken eronder. Twee voor en één achter; heel vreemd om te zien. Dus doorrijden was onmogelijk. De stoet moest eerst voorbij zijn. Zo zie je elke keer weer iets anders.


Na de stoet verder gereden maar de zon liet zich amper zien in de Picos en we besloten om dan de 35 resterende kilometers niet te rijden. Het zijn bijna allemaal haarspeldbochten dus erg snel gaat dat niet. Gekeerd en net toen we terugreden schoot er een buizerd voorbij met een grote slang in zijn bek; hij gaat op de weg zitten, neemt even rust en vliegt weer door en neemt weer rust en vliegt weer verder. Een prachtig gezicht maar het gaat zo snel en je kunt eigenlijk niet stil blijven staan op zo’n weg maar we hebben een paar foto’s, al is het wazig. De slang was waarschijnlijk te zwaar en kronkelde natuurlijk waardoor het lastig was voor de buizerd om het dier vast te houden.


Daarna zagen we nog een bordje met een aanduiding van een 15de -eeuwse toren en een uitzicht dus een stukje naar boven gelopen en  even gekeken en opeens vlogen er vijf vale gieren boven ons. Prachtig , heel rustig, af en toe bewegend met hun vleugels. Ze hadden waarschijnlijk een prooi gezien beneden. Super mooi was het ! Ik merk dat ik wel steeds meer ga letten op vogels. De roofvogels zijn wel de mooiste; alhoewel de kleine zangvogels ook mooi zijn. Vanmiddag op de camping nog geprobeerd om een buizerd vast te leggen maar dat lukte niet. De toren was een hoop stenen en de echte stond een eindje verder. Tijdens de rit zie je dan ook weer gehuchten die bijna onbewoond zijn. Maar ja, wie kan of wil daar nu nog wonen, in de bergen, aan een kronkelweg met niets in de buurt. Een paar oude mensen zagen we nog, zittend op een bankje.

Onderweg natuurlijk nog een bakje koffie, de auto volgetankt en toen weer terug naar de camping. Straks betalen en een laatste douche hier; dan kunnen we morgen op tijd weg.

De route hebben we al zo’n beetje uitgestippeld en het wordt een natte terugreis hebben we al gezien. Heel Frankrijk, met uitzondering van het zuiden, krijgt met een regenachtige week te maken. Dus we zullen het gaan ervaren.

Ik moet het nog één keer over de Engelse mevrouw en meneer hebben. Ze zijn vanmorgen in stijl gaan wandelen; met een andere hoed op, passend bij de kleur van de kleding van vandaag; de rok net over de knie en de korte broek van meneer ook net over de knie; donkerblauw met wit. Mevrouw loopt ook heel kordaat, met de arm om haar tas. Een elegant stel.

Wij pakken elke dag hetzelfde hoedje ongeacht welk shirt of broek we dragen. Ik kijk nog wel of de broek bij het shirt past; dat dan wel weer!

Het valt ons op dat er helemaal geen Duitsers en Fransen zijn hier. Heel veel Engelsen, wij denken wel 80% en Nederlanders en Spanjaarden. De camping is prima bevallen, echt een aanrader als je hier in de buurt bent. In het hoogseizoen zal het wel heel erg druk zijn maar zoals nu, heerlijk rustig en alles prima voor elkaar.

Beste vogelvrinden, vandaag een mooie dag voor de vogelspotter. Ega heeft het al verteld de 5 Vale gieren een fantastisch gezicht. De vogel van vandaag is ook mooi maar je ziet ze ok vaak in Nederland. Inzenden maar. 


De vogel van gisteren is een Buizerd, geraden door Beate. Stand Beate 28, Tom 10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten