Dag 33 _ 26-5-2016 Tomar


Het was weer eens zo’n dag; we plannen iets en het gaat helemaal anders.

We wilden vandaag naar de grote stad Coimbra, zo’n 70 km van hier. Best wel ver maar goed te doen via de autobaan. Als je van de camping weg rijdt, kom je vanzelf door  het dorp en moet je via de hoofdstraat. We reden er door vanmorgen, in korte broek en t- shirt, jawel de zon scheen volop, en op het trottoir, over een breedte van 50 cm ongeveer, zagen we een hele bloemenzee, zover we konden kijken en dat bleef doorgaan. 


Zo nieuwsgierig als we zijn, meteen stoppen en kijken waarom dit zo is. Ik dacht al aan een kampioenschap voor de plaatselijke voetbalclub of een trouwerij maar niets bleek minder waar. Het was vandaag een christelijke feestdag in Portugal. De dag van de Corpus Christi. De winkels bleken ook gesloten,  behalve de grote supermarkten. We hebben geparkeerd, zijn naar de kerk gelopen en daar gewacht op wat komen ging. De mis was nog aan de gang en na een half uur wachten , in het zonnetje, kwamen de mensen naar buiten. Iedereen had de zondagse kleren aan van klein tot groot, de plaatselijke harmonie was vertegenwoordigd en met het kruis en het wierookvat, de pastoor en alle mensen van het dorp met de vaandels en bloemenmeisjes met prachtige jurken aan, was er een processie door het dorp. De mensen liepen in rijen van twee naast de bloemen. We denken dat men vanmorgen vroeg met het bloemen leggen is  begonnen  want de bloemen zagen er allemaal nog mooi uit. Het was weer heel bijzonder om te zien; ook omdat het hele dorp daar aan mee doet en allemaal op z’n paasbest!


Dat duurde dus allemaal wel even en toen we weer bij de auto waren, was het inmiddels zo laat dat we ons afvroegen of het nog wel zin had om naar Coimbra te gaan. We besloten om naar Tomar te gaan. Een stadje dichtbij, zo’n 17 km en daar te kijken. Ook daar waren de winkels gesloten maar we hebben gewandeld door het dorp en een flinke wandeling gemaakt, bergop, naar een klooster ’het Converto de Cristo’ . Een prachtige wandeling en op het hoogste punt hadden we een geweldig uitzicht op de omgeving. Het weer bleef mooi en de wandeling was geweldig dus wat wil je nog meer. 



Ja, eten natuurlijk. Onze mueslireep en Snelle Jelle waren al genuttigd maar zo rond half 4 begonnen onze magen echt te borrelen en wilden we toch wel eten. Freddy wilde wel  kip piri piri eten, een speciaal gekruide kip. Zelf hebben we onze bierkip, die ook verrukkelijk is, maar dit is een andere variant, echt Portugees. We vonden een restaurant met kip op het menu maar de keuken ging sluiten zei de ober, helaas. Jammer zeiden wij en stonden weer op maar uit het niets kwam een flinke mamma en die zei dat ze wel een uitzondering wilde maken voor ons dus we konden nog bestellen; kip piri piri met friet, salade , brood vooraf en rose erbij en als dessert een kop koffie. Wat hebben we heerlijk gegeten! We nemen de piri piri kruiden mee naar nederland als ze te koop zijn in de supermarkt. Vaak zijn het specialiteiten die van moeder op dochter worden doorgegeven, zegt Freddy. We gaan toch maar eens zoeken naar de kruiden, wie weet!

Zo verandert een dag opeens maar dat is wel heel erg leuk. Bij terugkomst op de camping moest Freddy natuurlijk nog op vogel jacht. We hebben tijdens de wandeling veel gehoord maar weinig gezien. Wat is het toch lastig om vogels goed voor de camera te krijgen. Ze zijn zo snel weer weg.


De hele vakantie was ik nog niets kwijt maar vandaag mijn roze waterfles. Op een gegeven moment was de fles er niet meer. Denken, denken, waar had ik hem nog. Bij de tourist information was het druk en moesten we nog even wachten voordat we geholpen werden. We gingen zitten aan een grote tafel met prachtige oude stoelen en wat bladeren in folders en daar is de fles blijven staan. Toen ik het door had, op een holletje terug en ja hoor, daar stond hij nog ; gelukkig! There he is, zei de aardige informatie mevrouw. Ik merk dat ik heel alert ben op alles wat we elke keer meenemen enz maar vandaag was het een beetje weer m’n oude fout! Dus nog beter opletten!!

Ee super dag vandaag, met heerlijk weer, een prachtige wandeling, heerlijk eten en morgen?          We zien het wel.

Beste vogelvrinden, vandaag veel gehoord maar weinig gezien of ze waren weer snel weg, tot op 5 minuten geleden. Ik vind hem prachtig, inzenden maar.


De vogel van gisteren is een merel veel goede inzendingen dus de jury moest eraan te pas komen om een oordeel te vellen. Beate heeft het goed geraden, dus 1 punt erbij. Stand Beate 16, Tom 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten